Skip to main content

Biodiversiteit

Biodiversiteit krijgt nieuwe kansen

Het gaat niet goed met de biodiversiteit in Nederland. Ook op Waddeneiland Texel heeft de natuur het zwaar. We zien hier minder vlinders, bijen en andere insecten. Over de oorzaken zijn de meningen verdeeld. Monocultuur in de landbouw, met slechts een paar gewassen op een akker. Gebruik van pesticiden of kunstmest, de wereldwijde klimaatverandering. Feit is dat populaties van insecten onder druk staan. In dertig jaar tijd is het aantal met 75% teruggelopen. De zwarte bij, die al 100 jaar op Texel voorkomt, wordt met uitsterven bedreigd. Zover willen we het niet laten komen. Tijd voor actie!

Ons bloemenveld is een stap in de goede richting. We zaaien inheemse bloemen voor vlinders en inheemse bloemen voor bijen. Het bodemleven heeft er trouwens ook baat bij! De zwarte bij – onze Texelse favoriet – houdt van veldbloemen met weinig nectar, zoals de Korenbloem en de Klaproos. Die staan dus zeker op het lijstje, check! Help jij ons mee?

Stappenplan

van zaad tot bloemenveld

Voorwerk

Het perceel ligt op een prachtige plek bij Den Hoorn. Hier komen duinen, bos, akkerland en natuurgebied samen. Vanaf de weg kijk je uit over het bloemenveld, want het perceel ligt twee meter lager. We hebben inmiddels 25.000 m2 tot onze beschikking. Je bent van harte welkom!

Zaaien

In februari gaat we van start! Dat betekent: zaden kopen en het land gereed maken. We gebruiken 30 soorten eenjarige- en meerjarige bloemen. Natuurorganisatie IVN heeft een speciaal mengsel samengesteld met inheemse Texelse bloemen. In maart zaaien we dit zadenmengsel met onze machine. De voorraadtank bevat de zaden (slechts 2 kilo voor 1.000 vierkante meter!). We hopen op wat regen na het zaaien, om verdroging tegen te gaan.

Verzorgen

Na het zaaien moeten we geduld hebben. Op onze zandgrond kan het flink stuiven, dus dat is goed opletten. We doen het minimale, want we geloven in de kracht van de natuur. Bloemrijk Texel gebruikt daarom geen bemesting of kunstmest voor en tijdens de groei. Met een beetje geluk komen in april de eerste plantjes op. Fragiele kiemen, vatbaar voor wind en regen. We hopen dat ze sterk genoeg zijn en uitgroeien tot mooie veldbloemen.

Bloeiperiode

Van mei tot augustus staan bloemen in bloei. Superhandig dat je via onze nieuwsbrief op de hoogte blijft! In deze periode doen we zo min mogelijk landwerk. Het bloemenveld kleurt langzaam blauw, en vervolgens geel, rood, paars en wit. Wat een prachtig gezicht en hoor al die insecten zoemen! Tijdens velddagen verzorgen we ook rondleidingen. In de pluktuin groeit en bloeit het volop; adoptanten mogen een bosje plukken.

Winterwerk

In september zijn alle bloemen uitgebloeid. We maaien op een ecologisch verantwoorde manier met een vingerbalk maaier. Het maaisel blijft een aantal weken liggen, zodat de zaden de tijd krijgen om uit hun zaaddoosjes te vallen. Het maaisel wordt vervolgens bij elkaar geharkt en afgevoerd. In de winter voeren we onderhoud uit aan de drainage en worden slootkanten gemaaid. In februari gaan we extra bijgekomen stukjes met bloemen inzaaien, want meerjarige bloemen blijven staan. De cyclus is rond!

Doe mee

Adopteren

Adopteer een m2 bloemenveld op Texel. Of meerdere m2’s, mag ook! De bestuivers zijn blij met je steun.

Hé, wat een
goed idee!

    Doe mee

    Webshop

    Koop een zadenpakket en ga thuis aan de slag. Volg ons stappenplan en geniet van kleurrijke bloemen in je tuin.